Podzimní poklad pro silnou imunitu i zdravé srdce: přichystejte si léčivou tinkturu

Rakytník je v posledních letech velmi populární a má to svůj důvod. Obsahuje totiž neuvěřitelnou dávku vitamínu C, a to dokonce až desetkrát více než v citronech. V období nízkých teplot potřebujeme silnější imunitní systém. Díky rakytníku toho můžete dosáhnout, protože obsahuje vitamíny C, B12, E, F, K a mnoho minerálů. Co byste o těchto bobulích měli vědět?

Přínosy rakytníku pro zdraví

Rakytník je ceněn nejen pro vysoký obsah vitamínu C, ale dodá také mnoho přírodních antioxidantů, které jsou pro tělo důležité. Ničí volné radikály a díky tomu chrání tělo před mnoha chorobami včetně rakoviny. Kromě toho rakytník obsahuje mnoho vitamínů, železo, vápník, draslík, hliník nebo křemík. Najdete v něm ale také betakaroten a další složky.

Mohlo by vás zajímat:  Tento životabudič nakopne imunitu a zastaví nachlazení: nejlepší parťák do sychravých dní

Rakytník má protizánětlivé, baktericidní a antipyretické účinky. Díky tomu můžete produkty z rakytníku použít proti nachlazení, při nedostatku chuti k jídlu, revmatismu, proti omrzlinám, popáleninám, při hepatitidě, hypertenzi, proti hemoroidům, průjmu, vysokému cholesterolu a onemocněním trávicího systému. Jak vidíte, rakytník má mnoho využití a navíc chutná skvěle.

Zdroj obrázku: Freepik

Vychutnejte si rakytník na mnoho způsobů

Čerstvé bobule rakytníku jsou kyselé, takže vám možná nebudou chutnat. Dobrou zprávou je, že si zachovávají své vlastnosti, i když je upravíte tepelně v jakékoli formě. Díky tomu si je můžete vychutnat sušené i nakládané. Vyrábí se z nich také pečený čaj, konzervy nebo tinktury. V každém případě bude produkt velmi zdravý a přinese vám všechny cenné vlastnosti.

Mohlo by vás zajímat:  Obyčejný banán není jen k jídlu. Zvlhčuje pleť, bělí zuby a mírní otoky

Tinktura z rakytníku je oblíbená, protože má silné účinky. Navíc si ji můžete vyrobit doma. Potřebujete jen kilogram ovoce, které zasypete kilogramem cukru a zalijete 1,5 litrem alkoholu. Plody nechte odstát na tmavém a teplém místě po dobu 6–8 týdnů a každých pár dnů směs protřepejte. Po dvou měsících bude tinktura připravená k použití a můžete ji využít při nachlazení, slabosti, kašli nebo problémech se srdcem.

Zdroj: https://food-of-dream.com/publication/2736/
Přidat na Seznam.cz