Petržel byla zařazena na seznam jedovatých rostlin. Vyhnout by se jí měly těhotné ženy
Patří mezi základní kořenovou zeleninu, která nechybí při přípravě vývarů, omáček nebo dušených mas. A co víc, chutná skvěle v zeleninových jídlech a polévkách nebo v salátech. Tuzemská kuchyně petržel prostě miluje, její chuť je navíc velmi podmanivá, sice lehce nasládlá, přesto intenzivní. Používá se zcela běžně v kuchyni i v lidovém léčitelství, proto jistě leckoho překvapí, že němečtí vědci přidali petržel na seznam nejjedovatějších rostlin. Z jakého důvodu je třeba obezřetnost?
Každému dostupná superpotravina
Cizokrajné plodiny nebo semínka s velkým přínosem? Pro superpotraviny není třeba chodit daleko ani sahat hluboko do peněženky, protože petržel mezi ně rozhodně patří. Hodně užitku za málo peněz, tato kořenová zelenina je totiž zdrojem vitamínů, mimo jiné A, C, E, K a skupiny B (včetně kyseliny listové), ale také mnoha minerálů, které jsou pro organismus velmi potřebné. Současně je tato zelenina takřka bez kalorií. A co víc, nejen že chutná dobře a dodává tělu potřebné látky, současně léčí.

Petržel jako lék
Vzhledem k množství minerálů, které se v jejích kořenech vyskytují, se petržel doporučuje při kardiovaskulárních potížích, konkrétně pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a posiluje krevní cévy. Má protizánětlivé účinky, je lékem při potížích s močovým měchýřem, při bolestech břicha nebo při chronickém onemocnění jater. Petržel se může přidávat do zeleninových salátů a pomazánek při potížích se zrakem nebo pro zlepšení stavu pokožky. Má protirakovinné vlastnosti. Zdá se, že má tato zelenina samé výhody, proč ji tedy zařadili němečtí odborníci na seznam nejjedovatějších rostlin?
Hrozí poškození jater i potrat
Petržel je dvouletka, potíže hrozí až v období druhého roku po odkvětu, kdy se vytvoří semena obsahující petrželový olej, ve kterém se nachází apiol. Tento fenylpropen nebo také petrželový kafr má vliv na fungování hladkého svalstva a může ohrozit střeva, dělohu a močový měchýř. Při vysokých dávkách hrozí poškození ledvin a jater. Kromě apiolu je nebezpečná také druhá obsažená látka, kterou je halucinogen myristicin. Hrozbou je petrželový olej pro těhotné, dříve se používal jako abortivum. Petržel není vhodná ani pro pacienty s ledvinovými potížemi nebo s trombózou.
Zdroje: https://www.botanical-online.com/en/medicinal-plants/parsley-toxicity https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-792/parsley
