Ovoce je zdravé, jediná chyba ho však připraví o cenné vitamíny

Loupání ovoce před konzumací je stále oblíbeným zvykem. Někteří věří, že ovoce bez slupky je chutnější, jiní se obávají zbytků pesticidů a konzervačních látek nebo jsou přesvědčení, že tvrdá slupka vyvolá poruchy trávení. Konzumace slupek však může být velmi zdravá.

Příprava ke konzumaci

Všechny plody by se měly před konzumací důkladně omýt pod tekoucí vodou, aby se z nich odstranily zbytky pesticidů, bakterie, nečistoty, nebo dokonce vajíčka parazitů. Zběžné opláchnutí nestačí, ovoce omývejte opatrně a prsty třete celý povrch slupky. Nejlepší je vybrat si ovoce z ekologických farem, které není podrobeno postřiku a není kontaminováno konzervačními látkami.

Mnoho lidí loupe jablka, protože jsou často pokryta mastnou vrstvou, kterou je obtížné umýt. Jablka produkují přirozenou vrstvu vosku pro ochranu ovoce. Jablka však bývají často pokryta i vrstvou jedlého vosku pro další ochranu. Jsou to bezpečné látky, kterých se nemusíme bát. Samozřejmě jablka, stejně jako jiné ovoce, před konzumací důkladně omyjte.

Zdroj obrázku: Freepik

Hrozny a hrušky

Hrozny, zejména hrozny tmavé barvy, stojí za to jíst se slupkou. Je vynikajícím zdrojem antioxidantů, které z těla dostávají volné radikály. Cenné látky se nacházejí nejen ve slupce, ale i v semenech z hroznů. Hrušková slupka také obsahuje cenné antioxidanty a vitamíny. Dále je bohatá na protizánětlivé látky, které jsou pro naše tělo velmi prospěšné hlavně během podzimního a zimního období, kdy naše imunita často klesá.

Slupka z broskví je mírně chlupatá a to způsobuje, že ji mnozí lidé odmítají. Mezitím může broskev bez slupky ztratit až téměř 50 procent antioxidantů. Broskvová slupka má nejen mnoho zdravotních účinků, ale také chutná dobře. Ovoce se slupkou se nedoporučujeme lidem, které trápí reflux, žaludeční vředy a hyperacidita. V tomto ohledu by se měli držet pokynů svého lékaře.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/peeling-fruits-veggies
Přidat na Seznam.cz