Rice 3506194 1920

Není rýže jako rýže. Každý druh má co nabídnout, vybírejte podle své chuti

Existuje mnoho druhů rýže. Jste ji jistí, že domů kupujete tu nejlepší? Jednotlivé typy rýží se na první pohled liší barvou a tvarem. To ale rozhodně není jediný rozdíl, podle kterého byste se měli při koupi rýže orientovat. Jednotlivé druhy rýže mají odlišný původ, ale co by vás mělo zajímat ještě více, jsou jejich vlastnosti. Každá rýže je jiná. Pojďme si spolu shrnout rozdíly jednotlivých druhů rýže tak, abyste si příště s nákupem věděli rady.

Dlouhozrnná rýže

Lidé, kteří si zvyklí na konzumaci kulatozrnné rýže budou jistě překvapeni tvarem rýže dlouhozrnné. Dlouhozrnná rýže je totiž opravdu poměrně dlouhá, ale hlavně vás překvapí, jak moc je tenká. Rýže dlouhozrnná patří k nejoblíbenějšímu druhu rýže zejména z jednoho důvodu. Při vaření se rýže neslepuje a zůstává krásně oddělená od ostatních zrnek.

Mohlo by vás zajímat:  Chovatelé utrácí dále, na jejich získání se zaměřují i konference
Zdroj obrázku: pixabay

Jasmínová rýže

Jasmínová rýže patří k nejoblíbenějším druhům rýže u nás. Je to rýže, která z obchodních pultů mizí nejrychleji. Důvodem může být zřejmě to, že má velmi neutrální možnosti použití. Jedná se o rýži, ze které uvaříte opravdu cokoli. Vhodná je jako přílohová rýže, ale i do rýžových směsí. Po uvaření se lehce leskne a spíše než suchá je vždy mírně lepivá.

Hnědá rýže

Je nejvíce bohatá na živiny, které tělu dodává. Zpracovávají se totiž celá zrna rýže, i ta, která obsahují nejvíce vlákniny, minerálů a antioxidantů. Hnědá rýže je také oproti bílým druhům rýže velmi bohatá na hořčík, s jehož nedostatkem bojuje opravdu mnoho lidí. Hnědá barva může být její nevýhodou, na talíři u některých pokrmů nemusí hnědá barva vypadat tak dobře jako bílá.

Mohlo by vás zajímat:  Zapomenutá pohanka se znovu vrací na náš stůl. A je to jenom dobře
Zdroj obrázku: pixabay

Lámaná rýže

Lámaná rýže patří mezi zdravé pokrmy. Asi nejvíce se zpracovává v Indii. Je poměrně univerzální a dá se zpracovat na opravdu mnoho způsobů. Uvaříte z ní velmi rozmanité pokrmy. Hlavní složkou lámané rýže jsou kousky černé čočky a pravé rýže. Lze z ní připravit mnoho směsí, kde je rýže hlavní složkou, ale lámanou rýži lze také uvařit pouze jako přílohu. 

Zdroj: https://www.jessicagavin.com/types-of-rice/
Přidat na Seznam.cz