Nejen do polévky. Dýně jsou skvělé i syrové, vyniknou v salátu, ozvláštní smoothie

Podzimnímu menu určitě kraluje dýně. Je to produkt, který můžeme sehnat v mnoha různých podobách. Některé druhy musíme uvařit, než je sníme, ale jiné si můžeme dát i syrové. Podávané čerstvé jsou vhodné jako přísada do salátů. Dýně obsahují spoustu vitaminů a dalších nutričních hodnot, které tělo ocení. Je tedy vhodné je konzumovat syrové?

Je dýně ovoce, nebo zelenina?

Dýní existuje několik desítek druhů. Z biologického hlediska jsou dýně bobule, ale většinou o nich mluvíme jako o zelenině. Jestliže se vám povede vypěstovat dýni, určitě se vyplatí ji využívat v kuchyni. Pro kulinářské účely je ideální, protože obsahuje spoustu cenných látek. Ale je vhodné jíst dýni syrovou? Druhy, které jsou k tomu vhodné, jsou máslová dýně a také Hokkaido.

Syrové jsou pro naše tělo nejcennější, stejně jako u jiných druhů ovoce nebo zeleniny. Máslová dýně se hodí právě do zeleninových salátů. V kombinaci s jinou zeleninou je skvělou alternativou například k mrkvi. Má křupavou dužinu a skvěle chutná s nastrouhaným jablkem nebo petrželkou. Hodí se také na přípravu zeleninových smoothie nápojů.

Zdroj obrázku: Freepik

Jaké přínosy pro naše tělo má dýně?

Hokkaido je druhem dýně, kterou můžete konzumovat nejen syrovou, ale také po tepelné úpravě. Vařenou ji můžete podávat místo klasických těstovin, hranolek nebo bramborové kaše. Je vynikající na přípravu paštiky, dušeného masa nebo jiných pokrmů. Slupka Hokkaido dýně je navíc jedlá, takže budete mít s přípravou o něco méně práce.

Syrové dýně navíc obsahují aktivní složky, které pro naše tělo budou velkým přínosem. Vitaminy A, C nebo B jsou jejich součástí, stejně jako minerály, jako je vápník, železo nebo draslík. Dýně jsou bohaté také na vlákninu a antioxidanty, které si poradí s volnými radikály. Skvěle působí na lidskou pokožku a udržují ji dlouhodobě zdravou.

Zdroj: https://utopia.org/guide/can-you-eat-pumpkin-raw-benefits-drawbacks-and-risks/
Přidat na Seznam.cz