Kysané zelí lze připravit na mnoho způsobů, ale jen některé bude skutečně dobré a zdravé

Kysané zelí milují lidé nejen u nás, ale také ve světě. Je to skvělá pochoutka, kterou si můžete koupit v obchodě, ale také si ji snadno připravíte doma. Tady bude záležet nejen na vaší šikovnosti. Občas se stane, že se kysané zelí nepovede. Podle čeho to poznáte a jakých chyb se při jeho přípravě vyvarovat?

Jaké jsou rozdíly mezi kupovaným a domácím?

Při přípravě kysaného zelí máte kontrolu nejen nad tím, co do něj dáváte, ale budete také vědět, jak funguje celý proces výroby. Pokud milujete podobné potraviny, určitě budete vědět, že je nutné dopřát zelí trochu toho kvašení, což znamená, že nemusí úplně příjemně vonět. Siláž ale obsahuje spoustu skvělých látek pro naše tělo, proto bychom měli kysané výrobky jíst co nejčastěji.

Kupované výrobky sice můžete mít doma hned, ale nemáte záruku, že je siláž opravdu kvalitní a pro vaše tělo prospěšná. Můžete snadno zkontrolovat, jestli není zelí zkažené. Faktory, které ovlivňují jeho kvalitu, jsou nekvalitní suroviny, nevhodné podmínky pro skladování, ale chyba se může stát také v postupu jeho výroby.

Zdroj obrázku: Freepik

Co do kysaného zelí nepatří?

Dávejte si pozor například na ocet. Někteří výrobci nedbají na původní receptury a do siláže ke kysanému zelí přidají například ocet. Tím se zelí stává náchylnější ke zkažení. Nemohou to ale udělat tak, že by ocet přidali do výrobků tajně, aby o tom spotřebitel nevěděl. Jsou za to vysoké finanční pokuty. Proto vždy čtěte etikety.

Máte zelí v lednici? Dejte ho do nádoby, kterou ještě zatižte talířem. Tento tlak totiž bude podporovat tlačení láku a ten vytvoří ochrannou vrstvu na siláži. Bude se tak méně kazit. Zkažené zelí ale poznáte také podle barvy, a to hned na první pohled. Vidíte šedou barvu a navíc zelí po otevření zapáchá? Pak je jasné, že kysané zelí je zkažené. Takové musíte vyhodit a rovnou ho vyneste přímo do popelnice.

Zdroj: https://www.eatingwell.com/recipe/7935454/quick-easy-pickled-cabbage/
Přidat na Seznam.cz