Salad Bowl Wooden Table

Krásné pleti lze dosáhnout zdravým a vyváženým jídelníčkem. Zelenina je důležitá po celý rok

Zdraví se zrcadlí v našem talíři, vyvážená strava je základem pro chod organismu i pro krásu. Atraktivní vzhled totiž souvisí s jídelníčkem, kůže jako největší orgán lidského těla je s těmi vnitřními v souladu. Co zařadit do každodenní stravy, aby měla pokožka mladistvý look a byla vypnutá i bez drahých kosmetických přípravků? Proč je důležité jíst pravidelně čerstvou zeleninu a proč přidat klíčky či avokádo?

Kůže jako bariéra

Největší orgán lidského těla si jistě zaslouží pozornost, protože kůže funguje jako bariéra, aby se do těla nedostávaly různé patogeny. Vzhled pokožky navíc odráží stav a fungování vnitřních orgánů. Oproti obecnému povědomí má na ni neskonalý vliv životní styl i každodenní jídelníček, který může ovlivnit každý sám. Není nutné proto utrácet nehorázné peníze za předražené kosmetické přípravky, vhodnější je upravit složení stravy. Pevnost a pružnost totiž lze ovlivnit výživou buněk.

Mohlo by vás zajímat:  Vyhodit listy květáku je velká chyba. Prospějí zdraví, zakomponovat je lze do mnoha receptů
Zdroj obrázku: Freepik

Zelenina po celý rok

Od jara do podzimu se objevuje zelenina na talíři nejčastěji, může ale též po zbytek roku, kdy může být základem zeleninových salátů i obyčejná mrkev doplněná o různé druhy klíčků, které si lze pěstovat i v domácím prostředí. Důležité je sestavit jídelníček tak, aby se doplnily přírodní cestou vitamíny, které vynikají antioxidačními účinky. Jedná se především o vitamíny E, C a A. Všechny podporují kožní buňky a posilují imunitu, k tomu zpomalují stárnutí pleti.

Zdravě každý den

Které přísady by neměly v zeleninových salátech chybět? Rozhodně zmiňovaná mrkev, ale také brokolice, špenát nebo květák. Pro doplnění zdravých tuků se hodí přidat avokádo. Zatímco mrkev je možné jíst syrovou, brokolici se hodí podusit, zakapat olivovým olejem a podávat s orestovanými slunečnicovými semínky. Také špenát chutná skvěle v kombinaci s ořechy, vhodné jsou kešu i vlašáky. V zimních měsících se mohou kombinovat jablka s mrkví, petrželí nebo celerem.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/eat-your-way-fabulous-skin
Přidat na Seznam.cz