Krásná dekorace i jedinečná zelenina: vyberte tu nejlepší dýni pro každou příležitost

Pižmová dýně, Hokkaido, máslová, špagetová, nebo modrá? Z tvarů a barev dýní se vám může zatočit hlava. Každá dýně je vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů, lahodným základem polévky nebo pyré. Důležité je si pro přípravu jídla vybrat tu správnou.

Výhody konzumace dýně

Dýně je královnou podzimní zeleniny, obsahuje mnoho vitamínu A, vitamínů B, vitamínu C, vitamínu E, vitamínu K a cenných mikroelementů, jako jsou vápník, draslík, hořčík, fosfor a železo. Dýni by měli konzumovat především lidé na nízkokalorické stravě. 100 gramů dýně má jen asi 26 kalorií. Dýně navíc urychluje metabolismus, snižuje špatný cholesterol, posiluje imunitu a podporuje detoxikaci organismu.

Častá konzumace také pomáhá udržovat pokožku pružnou a hydratovanou. Jelikož se však stala dýně tak oblíbená, každý rok je k dispozici stále více jejích druhů a právě ty určují konečnou chuť a konzistenci jídel. Rozlišuje se mezi více než 20 druhy dýně. Velkou popularitu si získaly i nejedlé dýně, které slouží čistě jen k dekoraci podzimních ozdob.

Mohlo by vás zajímat:  Naši ptačí přátelé mohou v zimě strádat, dopřejme jim úkryt a dostatek krmení
Zdroj obrázku: Freepik

Druhy dýně

Mezi nejoblíbenější dýně patří například pižmová nebo i máslová dýně, která je podlouhlá a svým vzhledem připomíná hrušku, má světlou slupku, málo semen a mírně máslovou chuť, proto je ideální pro přípravu pyré. Dýně obyčejná je druh, který všichni dobře známe. Je většinou kulatá a má krásnou oranžovou barvu. Je oblíbená jako halloweenská dekorace a z vydlabané dužiny si můžete připravit chutnou polévku. Mezi nejoblíbenější ještě patří Hokkaido a špagetová dýně.

Výběr dýně by měl záviset na chuti, na které nám záleží. Můžeme najít druhy s mírně oříškovou chutí nebo chutí podobnou mrkvi, ale jen s jemnou máslovou chutí. Vzhledem k tomu, že ve většině případů není možné zkontrolovat, jak vypadá dýně uvnitř, musíme ji vybírat podle vnějšího vzhledu. Věnujte pozornost povrchu dýně. Měl by být hladký a pevný s co nejmenším počtem skvrn.

Zdroj: https://www.liveeatlearn.com/types-of-pumpkin/
Přidat na Seznam.cz