Kdoule překvapí netradiční chutí i účinky na zdraví. Sladké zavařeniny skvěle doplní zimní jídelníček
Kdoule jsou plody, které vám pomohou udržet si zdraví i během podzimního a zimního období. Zavařené kdoule se vypořádají s únavou a vyčerpáním. Recept je k tomu velmi jednoduchý.
Kdy probíhá sběr plodů
Kdoule dozrávají v září. Zpočátku mají zelenou barvu, ale postupně žloutnou. Kdoule, které jsou připraveny ke sběru, poznáme podle drobných červených teček. Takto zbarvené kdoule se začnou objevovat v říjnu. Pokud chceme dosáhnout jemnější chuti, je dobré počkat do prvních mrazíků. Kdoule jsou samy o sobě trpké. Nasbírané plody uchováváme na chladném, ale vzdušném místě.
Proč jíst kdoule
Kdoule obsahují spoustu vitamínů, především vitamín C, B (včetně kyseliny listové), a dále prvky jako hořčík nebo železo. Podporují imunitní sytém a pomáhají s rychlejším uzdravením z nachlazení. Kdoule bychom měli jíst především, pokud trpíme anémií, nachlazením, únavou nebo vyčerpáním.

Jaké zavařeniny z kdoule připravit na zimu?
Kdoule se skvěle hodí pro přípravu různých zavařenin. Mezi nejčastější zavařeniny patří džusy, džemy, kompoty nebo sirupy. Džemy jsou ideální do palačinek nebo na chleba, sirupy třeba do čaje. Zavařeniny z kdoule je potřeba skladovat na chladném a suchém místě. Hotové výrobky nevydrží déle než 12 měsíců.
Tipy na přípravu kdoule
Šťáva z kdoule s medem
Ingredience:
- 20 kusů kdoule,
- 250 ml medu.
Kdoule oloupeme, omyjeme a odstraníme semínka. Potom nakrájíme na kostičky. Kostičky zalijeme medem a necháme odstát 3–4 dny. Po odstátí přelijeme šťávu do sklenic.
Džem z kdoule
Ingredience:
- 2 kg plodů kdoule,
- 4 sklenice vody,
- 1,5 kg cukru,
- 1,5 lžičky mleté skořice.
Příprava džemu je podobná jako u kdoule s medem. Očistěné kdoule nakrájíme na kostičky. Kostičky vložíme do hrnce s vodou, cukrem a skořicí. Vše uvaříme. Jakmile bude ovoce měkké, nalijeme džem do sklenic a obrátíme dnem vzhůru, dokud džem nevychladne.
Zdroj: https://www.lazzaris.com/en/magazine/quince-jam/
