Jediná surovina udělá z obyčejného vývaru skutečný gurmánský zážitek. Užijte si dokonalou barvu i chuť

Vývar patří mezi nejoblíbenější druhy polévek, které si můžete připravit doma. Nejchutnější je při nachlazení nebo za sychravých dnů, kdy se potřebujete zahřát. Kromě zahřátí se ale můžete těšit také na jedinečnou chuť a mnoho vitamínů. Málokdo ví, že do vývaru patří také rajče. Je to možná netradiční surovina, ale chuť polévky bude mnohem lepší. Proč přidávat rajče do vývaru?

Vývar je jedinečný způsob, jak získat vitamíny a minerály

Bez vývaru si mnoho z nás nedokáže představit podzimní a zimní obědy nebo večeře. Při nachlazení vás silný kuřecí vývar může postavit na nohy, protože obsahuje mnoho vitamínů. Když připravíte vývar s dobrým masem a zeleninou, získáte voňavý odvar s přírodními antibiotiky. Zdravotní benefity vývaru částečně potvrdily i výzkumy.

Je známo, že vývar pomáhá při bolestech v krku. Vysoká teplota pokrmu a vysoký obsah tuku fungují na krk jako balzám. Navíc hřejivý vývar pomůže s rýmou a kašlem, snižuje záněty a čistí horní cesty dýchací. Dalším pozitivem je, že doplní množství tekutin v těle, aniž byste si to uvědomili. Aby měl vývar nejlepší účinky, musíte ho připravit z velkého množství kostí a masa.

Zdroj obrázku: Freepik

Proč byste měli dávat rajče do vývaru?

Do vývaru se klasicky přidává kořenová zelenina. Možná o tom nevíte, ale měli byste přidat také rajče. Postačí jen polovina jediného rajčete a získáte mnoho výhod navíc. Zlepší totiž chuť i vzhled vývaru. Odvar bude sytější a získá zlatavou barvu. Navíc nebudete mít vývar nikdy kalný, což se vám při vaření masa a kostí může velmi jednoduše stát.

Která rajčata jsou nejlepší do kuřecího vývaru?

Během letní sezóny můžete do vývaru přidat jakékoli rajče, protože budou všechna šťavnatá. Mimo léto ale sáhněte po šťavnatých a masitějších odrůdách. V zimě jsou nejlepší malinová rajčata. Rajče vložte do vývaru společně s orestovanou cibulí. Zeleninu musíte před použitím dobře opláchnout (nemusíte loupat) a nakrájet. Rajčata se nesmí rozpadnout. Po 15 minutách vaření je z hrnce vyndejte a polévku okořeňte.

Zdroj: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/jan/04/broth-recipes-10-best
Přidat na Seznam.cz