Jediná ingredience bramborový salát zkazí. Známý šéfkuchař radí, jak tradiční pokrm nejlépe dochutit

Jíst jen samotnou syrovou zeleninu je to nejlepší, co pro své zdraví můžeme udělat. Ne každému ale takový způsob konzumace dlouhodobě vyhovuje, a tak se snažíme vytvářet nejrůznější zeleninové saláty. Existuje však ingredience, na kterou byste si při jejich přípravě měli dát pozor, jelikož kazí chuť pokrmu a nepříznivě ovlivňuje smyslový zážitek.

Salát je naší tradicí

O Velikonocích a Vánocích vévodí slavnostním stolům zeleninové a bramborové saláty. Připravovaly je naše babičky a maminky, protože jsou již po generace neodmyslitelným prvkem při rodinných a vánočních setkáních. Tradiční salát vznikl kolem roku 1860 zásluhou belgického šéfkuchaře Luciena Oliviera působícího v moskevské restauraci.

Přestože se receptura v průběhu let vyvíjela, prazáklad připisovaný belgickému šéfkuchaři zůstává. Nejoblíbenější verze sestává z nakrájených vařených brambor, mrkve, hrášku, vajec natvrdo, petržele a celeru. Veškerá zelenina se pak důkladně promíchá s majonézou, zakysanou smetanou či bílým jogurtem a ochutí solí a pepřem.

Mohlo by vás zajímat:  Každá půda potřebuje po čase zkvalitnit a doplnit ztracené živiny. Možností je několik
Zdroj obrázku: Freepik

Co do něj nemíchat?

Někdo však do tohoto pokrmu přidává také cibuli. Cibule ale podle známých kuchařů salát zkazí, propůjčí mu nepříjemný zápach a nepříznivě ovlivňuje chuťovou rovnováhu zeleninového bramborového salátu. Zelenina navíc rychle kvasí. Známý kuchař pak radí místo cibule použít lišky z konzervy a nastrouhaná jablka. Pak salát získá jedinečnou lahodnou chuť.

Když ale cibule patří do rodinného receptu, spařte ji alespoň nejprve vařící vodou. Zbavíte ji tak typické štiplavosti. Pokud chcete připravit méně kalorickou verzi bramborového salátu, nepřidávejte do něj ani žádnou uzeninu, vynechte vařená vejce a alespoň část majonézy nahraďte zakysanou smetanou. Těmito opatřeními se celý salát odlehčí. Pokud se vám bez majonézy zdá salát bez chuti, můžete si pomoci trochou hořčice nebo sladkokyselým nálevem.

Zdroj: https://www.sweetandsavorybyshinee.com/russian-potato-salad/
Přidat na Seznam.cz