Jak skladovat jablka, abyste si na nich pochutnali i po Vánocích

Přidat na Seznam.cz

Podzimní sklizeň jablek je v plném proudu. Bohatá úroda přináší radost, ale i starost. Obdarovali jste už všechny příbuzné a sousedy, velkou část máte poctivě zpracovanou, ale pořád vám pěkných pár bedýnek zbylo a vy teď přemýšlíte, kam s nimi, aby vám jablka vydržela co nejdéle? Nebojte se, máme pro vás pár skvělých tipů, díky kterým si na svých jablcích pochutnáte po celou zimu.

Základem úspěchu je vhodná skladovací místnost

Ano, hádáte správně. Sklep je trefa do černého. Ale není sklep, jako sklep. K uskladnění většího množství jablek je ideální sklep rodinného domku, který je tmavý a vlhký. Bohužel, většina sklepů panelákových domů je pro skladování ovoce naprosto nevyhovující, protože tudy vedou potrubí topení, takže je v něm pro jablka příliš horko a vzduch je suchý. Vhodnou alternativou by mohla být nevytápěná garáž nebo chodba.

Vlhkost vzduchu ve sklepě by měla být mezi 80 – 90 %. Pokud máte ve sklepě sušší vzduch, postavte do něj hrnec s vodou. Vodu je samozřejmě nutné pravidelně dolévat. V opačném případě se vám jablka scvrknou a ztratí svou šťavnatost. Nicméně ani dokonalý sklep vaši úrodu neochrání, pokud nebudete dodržovat i další pravidla správného skladování.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

To, jak dlouho jablka vydrží, určuje už jejich sklizeň

Jablka se sklízí zásadně ráno, nebo večer. Nikdy ne v dešti! Pokud se jablka potlučou, nebo dojde k jinému mechanickému poškození, je nutné je okamžitě zpracovat. Skladujeme pouze krásné plody, na kterých nejsou žádná mechanická poškození.

Dále dodržujte tyto zásady:

  • Jablíčka ukládáme do bedýnek nebo poliček se slámovou výstelkou
  • Jablka ukládáme vždy stopkou nahoru a pokud možno ne na sebe
  • Před uskladněním jablka pečlivě zkontrolujeme a odstraníme nahnilé kusy
  • Jablíčka neomývejte a neleštěte. Na jejich povrchu je ochranná vosková vrstva, kterou byste přehnanou péčí odstranili

Své zásoby pravidelně kontrolujte (nejlépe každý týden) a okamžitě odstraňte nahnilé plody, jinak se může plíseň a hniloba rozšířit na celou vaši úrodu. Podzimní odrůdy jablek vám vydrží při dobrém skladování až do Vánoc. Na zimních odrůdách si pochutnáte až do jara.

Při správném skladování si jablka uchovají všechny vitamíny

Jablko není jen velmi chutné, je také velmi zdravé. Obsahují vitamíny A, B, C, E, draslík a pektin, železo, vápník, kyselinu listovou a mnoho dalších prospěšných látek a stopových prvků. Pokud jsou jablka uskladněná dobře, máte denní přísun vitamínů zajištěn po celou zimu. Navíc zcela přírodní a bez konzervantů.

Komentáře
Přidat na Seznam.cz