Hřebíček je víc než obyčejné koření. Jeho léčivé účinky zklidní trávení a uleví od bolesti

Hřebíček je koření, které máme spojené hlavně s Vánocemi. Jeho vlastnosti ale můžete využít i jinak než do oblíbeného svařeného vína. I přes léto nebo během podzimu můžete hřebíček využít, abyste posílili imunitní systém. Můžete ho dokonce používat místo žvýkačky, protože osvěžuje dech. Hřebíčkový nálev ale není pro každého.

Hřebíček je oblíbenou rostlinou, a to nejen v kuchyni

Hřebíček si dnes můžete zakoupit v každém obchodě. Jeho kolébkou je Tanzanie, ve které se vyrábí ve velkém. Rostliny jsou vysoké až 15 metrů a plody jsou červené a podobné hřebíkům. Až během sušení získávají typickou hnědou barvu, podle které hřebíček poznáte. Jaké má tedy vlastnosti? Především se používá jako prostředek proti bolesti zubů, dříve se ve velkém podával jako anestetikum.

Dokonale prohřeje trávicí systém, takže hřebíček může působit také jako antibakteriální droga. Nálev z hřebíčku zlepšuje trávení, obsahuje také spoustu vitaminů (C, A a K). Také v něm najdete minerály, jako jsou hořčík, fosfor nebo draslík. Při pravidelné konzumaci hřebíčku se můžete těšit na přirozenou tvorbu inzulinu. Patří mezi přírodní afrodiziakum, které ocení lidé s menším libidem.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak si udělat hřebíčkový nálev?

Hřebíčkový nálev je velmi jednoduchý na přípravu. Jestli si chcete nálev udělat z celých kousků hřebíčku, stačí čajovou lžičku zalít 200 ml vroucí vody. Počkejte sedm minut a máte hotovo. Nálev můžete libovolně konzumovat během celého dne. Jestli si chcete nálev udělat z mletého hřebíčku, bude postup trochu jiný. Dvě lžičky zalijte 200 ml vroucí vody a počkejte nyní 10 minut.

Pomocí hřebíčku se můžete zbavit například parazitů ve svém těle. Můžete si vyrobit speciální infuzi: 10 gramů hřebíčku smíchejte se 100 gramy lněného semínka. Díky složkám, které obě suroviny obsahují, se zbavíte parazitů.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cloves
Přidat na Seznam.cz