Houby obohatí kuchyni po celý rok. Při správném skladování si uchovají všechny benefity
Houby jsou chutné plody, které si můžeme nasbírat v lese, a nebude nás to nic stát. Jsou nutričně velmi vyvážené, a proto se hodí pro všechny, kteří chtějí doplnit nejen vitaminy, ale také důležité minerály do svého těla. Mohou dokonce podpořit léčbu některých nemocí. Jestliže máte na houby alergii, budete je muset vynechat. My si ale ukážeme, jak je nejlépe skladovat, aby vám vydržely co nejdéle.
Chodíte rádi do lesa? Pamatujte, jak houby skladovat
Jestliže máte rádi procházky do lesa a pokaždé ještě přinesete bonus v podobě hub, měli byste vědět, jak je správně nejen zpracovat, ale také skladovat, aby neztratily žádné nutriční hodnoty. Čerstvé houby byste v lednici měli mít pouze 24 hodin, protože poté už mohou vašemu zdraví ublížit. Mladé plody jsou navíc pevnější a bude se s nimi lépe pracovat. Nebudou se tak rychle kazit.
Houby si můžete nejen nasušit, ale také usmažit nebo zamrazit, abyste je měli kdykoliv po ruce. Musíte ale všechny tyto činnosti dělat správně, jinak budete moci houby maximálně vyhodit. Při zamrazení je nutné myslet na to, že houby nesmíte umýt pod tekoucí vodou. Po zamrazení mohou být některé druhy hořké, proto se ještě mohou povařit, například s cibulí nebo jinou zeleninou. Houby, které budete mít v mrazáku, neztratí nic ze svých vlastností.

Nakládané houby můžete mít po celou zimu
K nakládání se hodí nejen žampiony, ale také lišky nebo hřiby. Také tyto houby musíte pečlivě očistit ještě předtím, než je budete zpracovávat. Čisté sklenice jsou základ. Vyvařte je a připravte na houby. Dejte houby kloboučky nahoru a zalijte je lákem. Můžete k nim přidat i oblíbené koření. Nejoblíbenější variantou je ale sušení, protože sušené houby vydrží klidně celý rok. Hodí se do omáček nebo polévek.
K sušení se hodí starší houby, ale můžete použít prakticky jakékoliv. Proces sušení způsobí, že se houby hodně zmenší, protože se z nich vypaří veškerá voda. Před sušením musíte houby také důkladně očistit. Pro sušení zvolte světlé místo, ale můžete je vložit také do trouby nebo do sušičky ovoce, což je asi nejrychlejší způsob sušení.
Zdroj: https://www.thekitchn.com/how-to-store-mushrooms-skills-showdown-23228612
