Steamed White Beans With Vegetables Tomato Sauce

Fazolím se není třeba vyhýbat. S našimi tipy si užijete jejich chuť bez nepříjemného nadýmání

Fazole jsou zdravé. O tom není pochyb. Bohužel mnoho lidí je vylučuje ze svého jídelníčku, protože se obávají pocitu plynatosti, který přichází po jejich konzumaci. Dobrou zprávou je, že nic takového řešit nemusíte. Stačí, když je správně připravíte, a užijete si chutnou luštěninu, která bude lahodná a prospěšná pro váš organismus. Jak na správné vaření fazolí?

Jak uvařit fazole, aby nenadýmaly?

Mnoho lidí se na vaření fazolí nepřipravuje. To je ale velká chyba. Správně byste je měli namočit do studené vody na několik hodin (ideálně přes noc). Před vařením je propláchněte. Sůl přidejte k fazolím až na konci a po uvaření je znovu propláchněte pod tekoucí vodou. Díky tomu se zbavíte největšího množství látek, které způsobují plynatost a které se nachází hlavně ve slupce.

Mohlo by vás zajímat:  Správná zálivka je pro pokojové rostliny klíčová. Každá květina potřebuje individuální přístup

Někteří lidé se uchylují k odstraňování slupek z fazolí. To ale není dobrý nápad, protože právě slupky obsahují plno prospěšných živin, vitamínů a minerálů. Místo toho můžete do vody k fazolím přidat dvě snítky čerstvého kopru nebo lžičku kmínu. Obě suroviny podporují trávení, takže nebudete mít po konzumaci fazolí žádné nepříjemné problémy s trávením.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak správně vybírat fazole?

Většina z nás kupuje fazole již v plechovce. To není dobrý nápad, protože obsahují mnoho soli, cukru a konzervantů. Mnohem lepší jsou suché fazole, které si doma uvaříte podle svého a osolíte si je podle sebe. Nejlepší volbou jsou ale fazole ještě v lusku. Právě zde můžete hodně ovlivnit jejich výběr, abyste si vybrali nejkvalitnější a nejchutnější plody.

Mohlo by vás zajímat:  Na slupce od banánu si orchideje pochutnají. Odvděčí se bujným růstem a bohatými květy

Semena a lusky by neměly mít změny barvy nebo znaménka. Lusky musí mít jednotnou světle zelenou barvu. Vůně fazolí musí být velmi jemná a přirozená. Jestli budou zapáchat nebo ucítíte zatuchlinu, rozhodně lusky neberte. Bez ohledu na to, pro jaký typ fazolí se rozhodnete, nejlepší je kupovat je ve velkém. Vyplatí se vám, protože fazole vydrží i několik let, když se k nim nedostane vlhkost.

Zdroj: https://cooking.nytimes.com/guides/21-how-to-cook-beans
Přidat na Seznam.cz