Dýně vládne podzimní kuchyni. Poznejte v obchodě ten nejlepší kousek

Na podzim dominují stolům jídla na bázi dýně. Tato chutná zelenina je bohatým zdrojem mimořádně důležitých živin pro naše tělo, takže v dýňové sezóně bychom měli po ní sáhnout co nejčastěji. Předtím, než půjdeme do supermarketů nebo k místním zelinářům, však stojí za to vyzbrojit se vědomostmi, díky kterým si vždy vybereme zralou dýni.

Různé druhy

Dýně je zelenina, která se může pyšnit velkým počtem různých druhů. Od okrasných na vyřezávání, které můžeme nejčastěji vidět na konci října během období halloweenu, po další známé odrůdy, jakými jsou hokkaido a máslová dýně, které se nejčastěji využívají v kuchyni při vytváření různých kulinářských dobrot.

Dýně je zelenina, která nejenže vypadá skvěle, ale také skvěle chutná a obsahuje i spoustu nutričních látek. Dýně je zdrojem vitamínů A, E a C, ale najdeme v ní i mnoho minerálů jako draslík, vápník a hořčík. Sezóna čerstvých dýní trvá od září do listopadu, takže se vyplatí jít nakupovat.

Zdroj obrázku: Freepik

Správný výběr

Z mnoha dýní, které naplní trhy, byste si však měli vybrat ty nejzralejší, které jsou zárukou dobrého kusu. Prvním krokem při výběru zralé dýně je v první řadě věnovat pozornost její barvě. Zralá dýně se vyznačuje intenzivním oranžovým odstínem bez většího zabarvení. Kromě toho byste se měli seznámit také s její texturou.

Kůra zralé zeleniny by měla být dostatečně tvrdá a bez náznaků porušení. Nesmí na ní být žádné známky poškození nebo nemoci. Poklepáním na dýni prstem můžeme také určit, zda je vhodná ke konzumaci. Pokud dýně vydává prázdný zvuk, je to znamení, že je správně zralá a je připravená a vhodná ke kulinářským experimentům.

Zdroj: https://www.johnson.k-state.edu/lawn-garden/agent-articles/vegetables/how-to-pick-the-perfect-pumpkin.html
Přidat na Seznam.cz