Domácí sušené švestky jsou skvělou pochoutkou do zimních dnů. Při správném postupu zůstanou šťavnaté

Na podzim se sklízí masité maďarské švestky. Jsou spojeny s typickými dary přírody, které chutnají fantasticky jak syrové, tak po zpracování. Váš sad se letos rozrostl do nesmírné hojnosti a vy nevíte, jak tyto vzácné plody uskladnit? Máme pro vás radu, jak je uchovat tak, aby se udržely v plodech všechny užitečné látky a jejich plná chuť se nevytratila.

Jak připravit švestky k sušení?

Pro dlouhé skladování jsou vhodné pouze zralé a zdravé vzorky, jejichž slupka není poškozená. Červivé kousky nám samozřejmě také neposlouží, takže před jakýmkoli zpracováním je nutné důkladně ovoce protřídit. Dalším krokem je švestky poctivě umýt. Není třeba z nich odstraňovat slupku, ale nic vám nebrání v tom, abyste jich trochu oloupali. Než objevíme všechna tajemství sušení švestek krok za krokem, pojďme je blanšírovat. To znamená ponořit je na dvě nebo tři minuty do vroucí vody. Když plody uschnou na sítku, odpeckujeme je. Švestky můžeme také rozdělit na menší části – poloviny nebo čtvrtky.

Mohlo by vás zajímat:  3 skvělé způsoby, jak využít čajové sáčky. Od teď už je do koše nikdy nevyhodíte
Zdroj obrázku: Freepik

Jak švestky usušit v troubě?

Na podzim je stále méně jasných a teplých dnů, takže tradiční způsob sušení ovoce na slunci nám pravděpodobně bude k ničemu. Z tohoto důvodu doporučujeme vsadit na vybavení, které najdeme v každé kuchyni. Sušení švestek v troubě by mělo být prováděno při relativně nízké teplotě. Díky tomu se švestky nespálí, nezačnou praskat a nebudou uvolňovat cennou šťávu.

Jak na to?

  • Sušené a odpeckované ovoce rozložte na plech s pečicím papírem. Je důležité, aby tvořilo jednu vrstvu, takže velké množství švestek by mělo být rozděleno na více plechů.
  • S teplotou začněte nízko, přibližně na 50 °C. Můžete použít funkci horkovzdušného pečení. První fáze sušení probíhá přibližně čtyři hodiny.
  • Když si všimnete, že po této době se slupka začala vrásčit, vypněte troubu a nechte ovoce vychladnout.
  • Znovu zapněte sporák, tentokrát nastavte teplotu na 60 °C. Při ní budou muset švestky strávit asi pět až šest hodin.
  • Správně usušené švestky lze rozpoznat podle tmavé a zároveň lesklé slupky. Takovým způsobem zpracování zachováte masitou dužinu ovoce a bohatou sladkou chuť.
Zdroj: https://frugalfamilyhome.com/food/drying-foods/how-to-dry-plums
Přidat na Seznam.cz