Domácí rajčatové pyré se vyplatí mít stále po ruce. Skvěle chutná v polévce i na pizze

Rajčatový protlak používáme k přípravě mnoha chutných pokrmů, například rajčatové polévky nebo jako základ pizzy. Rajčata jsou nejen chutná, ale také velmi zdravá součást našeho jídelníčku. Obsahují velké množství draslíku, který podporuje činnost srdce a snižuje krevní tlak. K přípravě pyré však potřebujete správný druh rajčat.

Nejlepší rajčata na pyré

K přípravě opravdu dobrého rajčatového pyré potřebujete správný základ, a tím jsou rajčata. Ne všechny odrůdy a ovoce jsou vhodné pro přípravu pyré. Nejlepší odrůdy rajčat na pyré jsou malinová, římská nebo švestková. Tyto odrůdy mají nejsladší chuť, jsou kompaktní a masité. Důležitý je také výběr správného plodu. Plody musí být pevné, zralé a dužnaté. Nejlepší jsou ty, které mají málo semen.

Nikdy není na škodu mít v lednici láhev rajčatového protlaku. Můžete ji použít v mnoha receptech. Je hlavní složkou rajčatové polévky, špaget nebo aromatických omáček. Musíme se také zmínit o nejoblíbenějším způsobu použití rajčatového protlaku, kterým se potírá dno pizzy. Za zmínku jistě stojí i zdravotní vlastnosti rajčat, která obsahují mnoho cenných minerálů včetně draslíku. Tento prvek pomáhá regulovat krevní tlak a předcházet onemocněním kardiovaskulárního systému.

Zdroj obrázku: Freepik

Připravte si pyré doma

Příprava pyré je velmi snadná a je lepší si ho připravit doma než kupovat v obchodě. Možná je to rychlejší způsob, ale rozhodně ne zdravější. Rajčatové pyré zakoupené v obchodě je plné chemických konzervantů, aromat a dalších látek, které našemu tělu neprospívají. Vyhrňte si tedy rukávy a pusťte se do výroby domácího rajčatového protlaku. Budete potřebovat pět kilogramů rajčat, jednu polévkovou lžíci soli a půl lžičky kyseliny citronové.

Rajčata důkladně omyjte a nakrájejte na kostičky. Vložte je do velkého hrnce a přiveďte k varu. Když jsou úplně měkká, rozdrťte je, snižte teplotu a vařte další hodinu. Přes hrnec dejte síto a rajčata do něj přendejte a přetřete je do menší mísy. Vzniklé pyré vařte dvě hodiny a osolte. Mezitím si připravte čtyři velké sklenice, do každé přidejte trochu kyseliny citronové a zalijte uvařené pyré. V chladničce ji můžete skladovat až měsíc.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/how-to-make-tomato-puree/
Přidat na Seznam.cz