Sauerkraut With Carrot Wooden Bowl

Domácí kysané zelí nás udrží přes zimu fit. V jedné ingredienci ale mnoho lidí chybuje

Přežít ve zdraví celou zimu? Pak je na čase připravit si kysané zelí do zásoby! Kysané zelí patří mezi lokální superpotraviny, které jsou doslova za pakatel. Příprava není nikterak složitá, ale začátečníky může zarazit množství použité soli, kterou je nutné přesně odměřit, aby zelí chutnalo dobře. Kolik se ho musí použít na jeden kilogram zelí a jak připravit dokonalou vitamínovou bombu, která posílí organismus a ochrání před respiračními onemocněními?

Bez soli to nepůjde

Přílišné solení není zdravé, ale při přípravě kysaného zelí se bez soli neobejdete, protože se tím tato zelenina konzervuje při mléčném kvašení a zabraňuje se její pomocí růstu hnilobných bakterií. A kolik soli přidat, aby zelí dobře chutnalo a k tomu se nezkazilo? Poměr je velmi důležitý.

Mohlo by vás zajímat:  Brambory lze uvařit i netradičně. Tahle skvělá zelenina nabízí nespočet variací

Kolik soli je třeba?

U kysaného zelí rozhodně neplatí, že čím více soli, tím lépe. Někdy lidé kysané zelí přesolují z obavy, aby se nezkazilo, tím se však přebíjí jeho chuť. Ideální je použít 15–20 gramů soli na 1 kilogram syrového zelí.

Zdroj obrázku: Freepik

Ingredience na přípravu kysaného zelí

Co budete na přípravu kromě soli a kameninové nádoby potřebovat? Připravte si:

  • 10 kg bílého zelí,
  • 200 g soli,
  • 2 kg mrkve,
  • koření (kmín, celý pepř, nové koření, bobkový list).
Mohlo by vás zajímat:  Zpracujte dýni do posledního kousku. Ze slupek a semínek připravíte lahodný sirup

Příprava

Po odstranění vrchních listů z hlávek se zelí omyje a nastrouhá nebo nakrájí na tenké proužky. Mrkev se omyje, oloupe a taktéž nastrouhá. Poté se smíchá s nakrouhaným zelím.

Přidejte asi 20 gramů kmínu, pepř, nové koření a bobkové listy dle chuti. Po promíchání nasypejte část směsi do nádoby, zasypejte dávkou soli a míchejte. Zelí pustí šťávu po kontaktu se solí.

Přidejte další vrstvu a opět zasypte solí, takto postupujte, až bude nádoba asi z 80 procent naplněná. Poté přikryjte víkem a zatižte kamenem nebo těžkým závažím, víko by však nemělo uzavírat nádobu hermeticky, aby mohly unikat uvolněné plyny.

Mohlo by vás zajímat:  Zásoba červené řepy na zimu zajistí skvělou imunitu. Zkuste ji zavařit nebo uchovat čerstvou

Po 72 hodinách se víko odstraní a pořádně promíchá, dojde k uvolnění plynů. Poté se takto postupuje asi týden nebo 10 dní, vždy se obsah pomocí vařečky zamíchá. Poté se ukládá do čistých vyvařených sklenic, zalije vzniklou šťávou a uzavře víčkem. Kysané zelí se skladuje ve sklepě nebo v chladničce.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/how-to-make-homemade-sauerkraut-in-a-mason-jar-193124
Přidat na Seznam.cz