Woman Cuts Mushrooms Wooden Cutting Board Cooks According Recipe Home Kitchen

Dobře uskladněné houby si lze dopřát po celý rok. Způsobů jejich uchování je několik

Houby patří k oblíbeným pochoutkám řady lidí. Když je jejich sezóna, mnoho z nás vyráží do lesa, aby si přineslo domů svůj úlovek. Pokud se ale zadaří a hub se poštěstí najít hodně, vzniká problém, jak s nimi naložit. Poradíme vám, jak houby skladovat, aby vydržely čerstvé a vy jste ani jednu nemuseli vyhodit.

Skladování v lednici

Houby můžete dva dny po nákupu nebo sesbírání skladovat v lednici nebo na balkoně. Zabalte je pevně do potravinové fólie nebo papírového sáčku. Ujistěte se, že houby neplesniví, a v případě, že začnou rychle tmavnout nebo zapáchat, raději je nejezte.

Mohlo by vás zajímat:  Hnojivo z ovesných vloček dodá energii domácím i zahradním rostlinám
Zdroj obrázku: Freepik

Mražení

Jedná se o velmi efektivní způsob, jak houby uchovat po dlouhou dobu chutné. Houby se dají mrazit jak syrové, tak klidně i tepelně upravené. Je daleko lepší houby alespoň krátce povařit. Poté je potřeba je dobře zabalit a uložit do mrazničky maximálně na půl roku, poté totiž ztrácejí na chuti. Před použitím houby nerozmrazujte, ale rovnou je vyklopte na pánev či do hrnce.

Sušení

Pro správné sušení je nesmírně nutné mít očištěné, zdravé a nepřezrálé houby, které nakrájíte na plátky 3 až 4 mm tlusté. Nejsnadněji je usušíte ve speciální sušičce na potraviny, ale ani pokud ji nemáte, není nic ztraceno. Stačí je rozložit na síto či mřížku, aby se nepřekrývaly. Vyplatí se také zajistit přístup vzduchu jak seshora, tak zespoda. Ujistěte se, že jsou houby zcela prosušené, než je uskladníte do vhodné nádoby. Dejte pozor, aby do hub nepronikala vlhkost, a v případě, že by je napadla plíseň, vyhoďte je.

Mohlo by vás zajímat:  Jakmile se objeví, lidé utíkají do lékárny. Opar přitom vyléčí i zelenina, med či bylinky
Zdroj obrázku: Pixabay

Houbové koření

Rozdrťte si houby na prášek, který se dá využít k dochucení polévek a omáček. Dobře usušené houby roztlučte v hmoždíři a následně prášek dobře přesejte přes jemné sítko. Následně koření nasypte do skleněné nádoby, důkladně uzavřete a skladujte na suchém a tmavém místě. Využijete jej vždy, když budete například připravovat maso, polévku nebo omáčku a budete jim chtít dodat trochu houbové chuti.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/how-to-dry-mushrooms-in-the-ov-107561
Přidat na Seznam.cz