Chutná a nesmírně zdravá. V některých kombinacích však rajčata ztratí své mimořádné vlastnosti

Rajčata voní a chutnají skvěle. Jsou také pokladnicí mnoha živin, které se vyplatí v kuchyni využít. Pro jejich nutriční hodnotu je nejlepší rajčata jíst syrová. Když je však tepelně zpracujeme, budeme mít prospěch z dalších látek, jako je například lykopen.

Nutriční hodnoty

Rajčata jsou vynikající pro horké dny. S nízkým obsahem kalorií a šťavnatostí dokonale uhasí žízeň, a protože obsahují značné množství draslíku, podporují nerušenou práci srdce. Nejdůležitější sval v lidském těle potřebuje podporu, zvláště když teploty dosahují vysokých hodnot a dusný vzduch je všude kolem. Teplo dokáže být velkou zátěží pro srdce. V takových dnech stojí za to sáhnout po rajčatech.

Kromě draslíku obsahují rajčata zinek a řadu dalších minerálů cenných pro imunitu, včetně vápníku, železa, hořčíku, fosforu, a dokonce i jódu. Cenné vitamíny obsažené v rajčatech jsou vitamíny C, E a K a vitamíny skupiny B. První tři mají silní antioxidační vlastnosti, ovšem nejcennějším antioxidantem obsaženým v rajčatech je lykopen.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak zabránit ztrátě lykopenu

Lykopen jako antioxidant účinně neutralizuje toxické účinky volných radikálů. Nejenže inhibuje proces předčasného stárnutí buněk, ale chrání také před rozvojem civilizačních chorob, jako je cukrovka, ateroskleróza, hypertenze a rakovina. Lykopen je také velmi důležitý pro správné fungování zraku. Chrání oči před vážnými onemocněními, jako je glaukom a šedý zákal.

Není vhodné kombinovat rajčata, která obsahují hodně železa, s čerstvou petrželkou nebo avokádem, to snižuje jejich nutriční hodnotu. Jednorázové kombinace však nejsou velkým nebezpečím. Je důležité, aby se takové kombinace nestaly zvykem. Mezi zeleninu, která ovlivňuje obsah železa v rajčatech, je zařazena sója, bílé fazole, brambory, řepa, paprika, špenát, brokolice a zelí.

Zdroj: https://www.healthifyme.com/blog/benefits-of-tomatoes/
Přidat na Seznam.cz