fresh-organic-green-herbs-wood

Bylinky ze zahrádky si můžeme užít po celý rok. Uchovávání v lednici je skvělá alternativa

Pěstování bylinek na zahradě, balkonu nebo parapetu je velmi jednoduché. Velkou část bylinek zaručeně zpracujete přímo během sezóny. Na podzim sice sezóna bylinek končí, ale jistě máte doma stále velkou úrodu. Co udělat, když je chcete používat během celé zimy? Většina lidí je jednoduše vloží do mrazáku. Existují ale také jiné metody, které rády používaly naše babičky.

Pár kapek octa zajistí, že bylinky vydrží celé týdny

Před skladováním bylinek po sezóně je musíte hlavně dobře opláchnout. Přidejte do vody malé množství octa. Na džbán vody vám postačí asi půl sklenice octa. Až budou bylinky opláchnuté, nechte je důkladně okapat. V první řadě je vložte do cedníku a potom přesuňte na papírovou utěrku. Než je vložíte do lednice, musí být dokonale suché.

Mohlo by vás zajímat:  Mnozí ho považují za obyčejný keř, hloh ale překvapí jedinečnými účinky na lidské zdraví

Až budou byliny suché, můžete se pustit do jejich krájení. Hodně lidí je seká na větší kusy, ale dělat to nemusíte. Nasekejte je na velikost, kterou budete používat při vaření. Díky tomu je vždy snadno použijete. Na krájení si vezměte keramický nůž, protože kov ničí vitamín C v bylinkách. Nakonec najděte vhodnou nádobu a uložte připravené byliny do lednice.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak správně skladovat byliny v lednici?

Až budete mít byliny připravené, vložte na dno nádoby kus papíru. Potom nasypte bylinky a přetáhněte je potravinářskou fólií. Nakonec vše zavřete víčkem. Tento postup opakujte po každém použití bylinek. Vždy musí být pod víkem nádoby potravinářská fólie, která bude bylinky chránit. Tento typ skladování je ideální pro petržel a koriandr, ale můžete ho využít u mnoha druhů bylin.

Mohlo by vás zajímat:  Černý bez zbaví zánětu a nastartuje imunitu. Nenápadné plody v sobě však skrývají jed

Skladování v jablečném octě je velmi jednoduché

Další metodou, kterou můžete využít pro kopr, tymián a další byliny, je naložení do octa. Použijte jablečný ocet, protože příliš nemění chuť bylinek. Do sklenice vložte vrstvu bylinek a přelijte dvěma vrstvami octa. Nakonec na sklenici položte kus pečicího papíru a zavřete víčkem. V tomto případě můžete používat nejen samotné bylinky, ale také ochucený ocet.

Zdroj: https://www.thepioneerwoman.com/food-cooking/cooking-tips-tutorials/a79898/how-to-store-fresh-herbs/
Přidat na Seznam.cz