Ani jedna švestka nepřijde nazmar. Díky pomalému usušení si zachovají šťavnatost i vitamíny

Na podzim se sbírají oblíbené švestky. Jde o chutný a velmi zdravý dar přírody, který můžeme zachovat po celou zimu. Chutnají totiž skvěle syrové i zpracované. Jestli nevíte, co udělat se švestkami, a máte jich doma příliš mnoho, můžete si je nasušit. Ukážeme vám krok za krokem, jak to udělat, abyste nepřišli ani o jednu švestku.

Švestky na sušení musíte připravit

Důležité je, abyste používali jen zralé a zdravé švestky. Musíte je proto v první řadě důkladně vytřídit. Potom všechny plody dobře opláchněte. Slupku nemusíte odstraňovat, ale můžete ji zjemnit pomocí blanšírování. To znamená, že plody ponoříte na 2–3 minuty do vroucí vody. Potom je nechte v sítu uschnout. Dále je můžete rozdělit na poloviny nebo čtvrtky.

Jak usušit švestky v troubě?

Sušení ovoce na slunci může fungovat během léta, ale podzim na to není vhodný. Pro švestky se proto tento postup nehodí. Sušení švestek v troubě musí probíhat za nízkých teplot. Díky tomu nebudou praskat, pálit se a neztratí žádnou šťávu. Připravte si plech vyložený pečicím papírem a rozložte na něj vypeckované a suché ovoce.

Zdroj obrázku: Freepik

Troubu nastavte maximálně na 50 stupňů. Použít můžete i funkci horkovzdušného pečení. Vložte plech do trouby a počkejte 4 hodiny. Jakmile se slupka začne mačkat, troubu vypněte a nechte ovoce vychladnout. Potom nastavte troubu na 60 stupňů, vraťte tam ovoce a nechte ho v troubě 5–6 hodin. Správně sušené švestky poznáte podle tmavé a lesklé slupky. Skladujte je v suchu a tmě.

Vlastnosti sušených švestek pro zdraví

Sušené švestky obsahují více vlákniny než čerstvé ovoce. Je to možná překvapivé, ale je to tak. Díky tomu budou mít ještě lepší efekt na váš trávicí systém. Máte-li problémy se zácpou a chcete podpořit pravidelné vyprazdňování, měli byste je mít neustále po ruce. Navíc snižují hladinu cholesterolu a pomáhají chránit tělo před aterosklerózou.

Zdroj: https://www.thepurposefulpantry.com/dehydrate-plums/
Přidat na Seznam.cz